Sinaasappelhuid: Noem je dat Cellulite of Cellulitis?

celullite of cellulitis, wat is het verschil?

Over naamsverwarring en cellulite verminderen

Cellulite of Cellulitis? De woorden verschillen maar twee letters – maar betekenen lang niet hetzelfde. Cellulite is die vervelende sinaasappelhuid op de billen en dijen. Heel onschuldig, maar u ziet de huid liever glad. Misschien smeert u al regelmatig een goede cellulite crème. Maar, horen we u denken, die bobbeltjes heten toch cellulitis? Nee. Cellulitis is totaal iets anders. Daarom leest u in deze blog: wat is cellulite?

Sinaasappelhuid: cellulite of cellulitis?

De ‘bobbelige’ huid op de billen en dijen is een sinaasappelhuid. Dat weten we allemaal wel. Maar dat die sinaasappelhuid cellulite heet – en niet cellulitis? Misschien noemt u deze bobbelige huid altijd al cellulite. Dan bent u een van de weinigen. Echt! Want om ons heen lijkt iedereen deze huid cellulitis te noemen. Een kijkje in de zoekresultaten van Google laat dit zien. Zo zochten er deze maand 260 mensen op ‘cellulitis billen’, en slechts 50(!) op ‘cellulite billen’. Hetzelfde met ‘cellulitis benen’. Hierop zochten maar liefst 390 mensen, terwijl er slechts 40 mensen zochten op ‘cellulite benen’. En dat terwijl cellulitis ontstaat door een wondje op een willekeurige plek en dus niet per se op de benen of billen voorkomt.

Vanwaar de naamsverwarring?

Dat is natuurlijk gissen. Bij Beautifulskin.nl denken we dat het komt doordat sinaasappelhuid bestaat uit meerdere bobbeltjes bij elkaar. Meervoud dus, net als het woord cellulitis – of toch niet? Cellulitis is, anders dan u misschien zou denken, niet het meervoud van cellulite. Het achtervoegsel ‘itis’ betekent in de medische wereld namelijk ‘ontsteking’. Cellulitis is dan ook een huidontsteking en kan serieuze klachten veroorzaken. Cellulite daarentegen is onschuldig – veel vrouwen hebben er last van.

Het verschil: cellulite of cellulitis

Deze twee zijn dus verschillend en hebben een andere oorzaak. Het antwoord op ‘wat is cellulite’ is eenvoudig: het is die zogenaamde sinaasappelhuid. Kuiltjes en bobbeltjes, meestal op de billen en dijen. De vergelijking met de structuur van een sinaasappel is al snel gemaakt. Deze sinaasappelhuid is soms gevoelig en dat is vervelend. Maar wat is cellulitis? Dat is een aandoening die een stuk pijnlijker en ernstiger is. Het is een huidontsteking die wordt veroorzaakt door bacteriën. Het is een vorm van wondroos. De ontsteking zit in de diepere lagen van de huid. Het veroorzaakt roodheid, zwelling, pijn en soms zelfs koorts.

Oorzaak van sinaasappelhuid

Wat de oorzaak is van cellulite? Dat is niet bekend. Het heeft bijvoorbeeld niets te maken met overgewicht of gewichtstoename. Wel is duidelijk dat het probleem ligt in het bindweefsel. Dit weefsel ligt onder de lederhuid en vormt de scheiding tussen de huid en de spieren en pezen. Bindweefsel bestaat uit vetcellen, bloedvaten en vezels. Het heeft een steunende en verzorgende functie. Op de billen, buik en rug is het onderhuids bindweefsel vaak dikker dan op andere delen van het lichaam. Waarschijnlijk zijn het de vezelachtige verbindingsdraden die cellulite veroorzaken. Die trekken de huid naar binnen, terwijl de tussenliggende vetcellen ophopen. Met het ouder worden wordt de kans op cellulite groter. De huid wordt dan namelijk minder elastisch.

tekening met uitleg wat cellulite is

Cellulite verminderen

Helaas is cellulite verminderen lastig. Voor sommigen kan gewichtsverlies helpen, maar bij anderen helpt dit juist helemaal niet. Want door snel veel af te vallen, wordt de huid losser en is cellulite juist nog beter te zien. Er zijn op de markt wel verschillende anti cellulite behandelingen, zoals laserbehandelingen en massageapparaten. Met zo’n cellulite behandeling is cellulite te verbeteren – soms kan het zelfs cellulite verwijderen. Helaas zit er aan laseren een hoog prijskaartje. En in het masseren van het bindweefsel gaat veel tijd zitten.

Anti cellulite crème

Als u een goedkopere en minder ingrijpende cellulite behandeling zoekt, dan is een cellulite crème de beste oplossing. Door de sinaasappelhuid goed te voeden, kan cellulite verminderen. Bij Beautifulskin.nl hebben we speciale crèmes tegen cellulite. Zoals de Oraser Cellulite Control van ZO Skin Health. Deze cellulite crème vermindert de zichtbare tekenen van cellulite en zorgt voor een gladdere look van billen, benen, dijen en heupen. Smeer deze crème regelmatig. Zo voedt u de huid optimaal en kan cellulite verminderen. Als u hiernaast zorgt voor veel lichaamsbeweging, dan breekt u vet af en stimuleert u de bloedsomloop. Dit kan allemaal helpen om uw huid er soepeler uit te laten zien.

Lees hier meer over hoe u van cellulite af komt.